Zeybekler Forumu
Eylül 07, 2010, 07:51:37 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kabak Kemane  (Okunma Sayısı 880 defa)
falcon16
Köylü
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Şubat 09, 2007, 10:47:17 ÖÖ »

Arkadaslar;

Yıllardır dinledigim ve kisisel olarak cok merak sardıgım icin, bu hafta icerisinde bir kabak kemane aldım...

Kabak Kemane ile ilgili olarak, Zeybekler.net' adresindeki bir kac forumda bir kac data buldum. Ama inanın, internette bile ansiklopedik bilgiler dısında cok bilgi yok...

Burda, bu enstrumanı calanlar, ilgilenenler arasında bir forum olusturmak istedim, birbirimize yardımcı olabiliriz dusuncesiyle..

Amacım, varsa elinizde kabak kemane dinlenebilecek parcaları, ogrenim metodlarını, bu enstrumanla ilgili ne varsa bu forumda paylasmak..

Umarım basarılı oluruz, katılan herkese simdiden tesekkurler..

Johannesburg' da bir Kırka' lı
falcon16
Köylü
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Şubat 09, 2007, 07:57:04 ÖS »

Arkadaslar;

Ararken, Youtube' de inanılmaz Kabak Kemane kayıtları buldum...

Birkactanesinin linkini kopyalıyorum:

http://www.youtube.com/watch?v=Xpo9vLKVIuo&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=sH3hkWU6NbI

http://www.youtube.com/watch?v=25lgOAm-yzY&mode=related&search=

Kolay gelsin...

avarmurat
Kızan
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2007, 12:25:54 ÖÖ »

Arkadaslar;

Yıllardır dinledigim ve kisisel olarak cok merak sardıgım icin, bu hafta icerisinde bir kabak kemane aldım...

Kabak Kemane ile ilgili olarak, Zeybekler.net' adresindeki bir kac forumda bir kac data buldum. Ama inanın, internette bile ansiklopedik bilgiler dısında cok bilgi yok...

Burda, bu enstrumanı calanlar, ilgilenenler arasında bir forum olusturmak istedim, birbirimize yardımcı olabiliriz dusuncesiyle..

Amacım, varsa elinizde kabak kemane dinlenebilecek parcaları, ogrenim metodlarını, bu enstrumanla ilgili ne varsa bu forumda paylasmak..

Umarım basarılı oluruz, katılan herkese simdiden tesekkurler..

falcon16 arkadas, sen puriya pir pakayiver da  Göz kırpan  Kahkaha

http://www.zeybekler.net/forum/index.php?topic=312.0

selam avarmurat
falcon16
Köylü
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Şubat 11, 2007, 12:10:50 ÖS »

Arkadasım;

Cok tesekkurler...

KaracaEfem
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mart 02, 2010, 05:45:25 ÖS »

Arkadaşlar ben bir enstrümana başlayacağım.Fakat karar veremedim.Dilsiz kaval düşündüm onlar 8 li set fiyat 850 ytl dediler fazla geldi.Saza başlayım dedim sazıda herkes çalıyor.Farklı bişi olsun fakat zeybek ezgilerine cok uysun istiyorum.Sonunda kabak kemanede karar kıldım .Aydın ağır zeybeklerinide icra edebileceğim bir müzik aletimi sizce ve ögrenmesi zormu ?
gümüş paten
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mart 03, 2010, 01:16:57 ÖÖ »

Kabak Kemane perdesiz bir çalgıdır, yani bağlamadaki gibi notaların yerleri sabit olarak belirtilmemiştir. Bu yüzden icra sırasında basılacak perde aralıklarının çok iyi bilinmesi gerekir. Yaylı bir saz olduğu için yay tutuşu, tele baskılama ve doğru açı ile yayı çekme, temiz bir ses elde etmek adına çok önemlidir. Yeni öğrenen bir icracı için ortalama 3-4 ay boş yay çekme (tellere dokunmadan) süreci gerektirir. Bu süre tamamen müzik kulağı, temiz sesi elde edebilme ve bunu ayırabilme, günlük çalışma süresi ve sabırla alakalıdır.

Zaman zaman Mİ-LA-RE-SOL gibi keman akordu baz alınarak akord edilse de Kabak Kemane'nin kabul edilen akord sistemi LA-RE-LA-RE olarak çekilir. Böylelikle tam iki oktavlık bir saz elde edilmiş olur. Baştan ve sonran birer ses daha kazanmak için SOL-RE-LA-Mİ olarak da çekilebilir. LA-RE-LA-RE olarak çekilen akord kullanıldığında Çöğür (kısa sap bağlama) akord sistemine yakın bir düzenek elde edildiğinden, çöğür bağlama çalabilen kişiler bu saza geçişte pek zorlanmazlar.

Kabak Kemane günümüzde hemen hemen her yöre havalarına eşlik edebilen bir çalgımızdır. Asıl kullanım yöresi "Teke" yöresidir. Sipsi ile çok uyumlu bir sesi vardır. Ayrıca kıvrak zeybeklerin ezgisel icrasında da aranan bir sazdır. Ağır zeybekler ile de uyumludur. Çok Ağır Zeybekler (Koca Arap Zeybeği, Ötme Bülbül vb.) bu sazla çalınabilir; ancak bu tür zeybekler daha çok zurna icrası gerektirdiği için kulağa pek hoş gelmeyebilir.
KaracaEfem
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : Mart 09, 2010, 11:09:05 ÖS »

bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!